Hasznos linkek

Hasznos linkek

Cikkek/Szakkönyvek

Civil szervezetek

 • GRSP Magyarország Egyesület

  A „GRSP Magyarország - Partnerség a közlekedésbiztonságért” Magyarországi Egyesület 2005-ben alakult és ma már 31 tagja van az állami, az üzleti és a nonprofit szektorból egyaránt. A többi EU-s országban is működő GRSP (Global Road Safety Partnership) célja, hogy a közlekedésbiztonság javítása érdekében segítse a kormányzati, a civil és az üzleti szektor együttműködését.

 • HuMuSz

  A Hulladék Munkaszövetség 14 magyar környezetvédő szervezet szövetségeként működő független társadalmi szervezet. Célja: ráébreszteni az embereket arra, hogy a szemét keletkezése nem természetes. A HuMuSz  munkatársai és önkéntesei olyan termelési és fogyasztási rendszerek kialakításáért dolgoznak, amelyek fenntarthatóak és nem keletkezik bennük hulladék.

 • Levegő Munkacsoport

  A Levegő Munkacsoport politikai pártoktól és gazdasági érdekektől mentes független társadalmi szervezet. Az LMCS azért dolgozik, hogy minden ember egészséges környezetben, emberhez méltó módon élhessen. Rendkívül fontosnak tartják és kiemelten törekszenek az állampolgári részvétel lehetőségeinek bővítésére, a nyilvánosság, a tájékoztatás és a tájékozódás szabadságának kiteljesítésére.

 • Magyar Kerékpárosklub

  A Magyar Kerékpárosklub (MK) 2002-ben alakult civil szervezet, mely mára már több száz taggal rendelkezik országszerte. Küldetése, hogy a kerékpár, mint közlekedési eszköz, elnyerje méltó helyét a mindennapi közlekedésben, illetve a kerékpár váljon a legnépszerűbb sport és szabadidős eszközzé.

 • Magyar Parkolási Szövetség - HUNGAROPARK

  Közterületi parkoló üzemeltetők térképes adatbázisa is megtalálható honlapjukon.

 • SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület

  Az ezredforduló óta foglalkozunk kiemelten a helyi komposztálással. Hitvallásunkat jól kifejezi jelmondatunk: „komposztálok, tehát vagyok”. Ezzel összefüggésben legfőbb célunk az uralkodó hulladékszemlélet megváltoztatása.

 • Zöld Fiatalok (ZöFi)

  A ZöFi az autonóm zöld aktivisták alkotó kollektívája.

  A „klasszikus” környezet/természetvédelmi profil mellett ugyanilyen súlyúnak tekintik a jogvédelem (jogegyenlőség, kisebbségvédelem, anti-diszkrimináció); a méltóságvédelem (társadalmi szolidaritás, esélyegyenlőség) és az erőszak-ellenesség (antimilitarizmus, erőszakmentes családi és közösségi lét) kérdésköreit.

   

Jó gyakorlatok

Jogszabályok

Szakhatóságok

 • Állami Autópálya-kezelő Zrt.

  Feladata, a kezelésébe tartozó gyorsforgalmi úthálózat (autópályák, főutak és egyéb utak, valamint az ezekhez tartozó csomópontok, és pihenőhelyek) üzemeltetése, fenntartása és a díjas szakaszokon az úthasználati jogosultság ellenőrzése.

 • Nemzeti Közlekedési Hatóság

  Önállóan gazdálkodó, országos hatáskörrel rendelkező hatósági szerv, mely felelős a közúttal, a vasúti közlekedéssel, a hajózással, valamint a polgári légiközlekedéssel kapcsolatos feladatok ellátásért.

   

 • Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat

  Az önkormányzat légszennyezéssel kapcsolatos intézkedéseit  megalapozó mintavételeket és vizsgálatokat, majd az eredmények ellenőrzését, rendszeres értékelését az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat végzi, majd honlapján közzéteszi.

Szakmai portálok